День визволення Вінниці

День визволення Вінниці
   95

20 березня - День визволення Вінниці від нацистських загарбників. Вісімдесят років тому, після запеклих боїв, війська 1-го Українського фронту увійшли в передмістя. Повідомлення про кінець гітлерівської окупації, що тривала майже три нескінченно довгих роки, пролунало з вуличних гучномовців:

«Війська 1-го Українського фронту стрімким ударом увірвалися в південну частину міста, а потім заволоділи залізничною станцією і східною околицею Вінниці. Після запеклих вуличних боїв гітлерівці поспішно відступили за Південний Буг, підірвали за собою мости і закріпилися в зарічній, західній частині…”

Своїх визволителів Вінниця зустрічала потрощеними та спаленими будівлями, напівзруйнованими дорогами і виснаженими страхом та голодом людьми. Зі 100 тисяч вінничан, які жили в місті до початку Другої світової війни, у 1944 році залишилось лише 27 тисяч.

Мирних вінничан нацисти розстрілювали, катували в тюрмах, гетто і концтаборах, тисячі людей вивезли до гітлерівської Германії на примусові роботи. Але містяни не скорились! Підпілля чинило спротив і нищило окупанта, наближаючи Перемогу!

До визначної дати в бібліотеці коледжу представили історико-літературну книжкову виставку «Дорогами визволення Вінниччини». Видання розповідають про героїв-вінничан, визволення рідного краю та участь наших земляків у Другій світовій війні.

Віддаємо шану минулим подвигам і віримо у своїх сьогоднішніх захисників!

Тримаємо зв’язок по всіх каналах: instagram_vtfc_collegefacebook та instagram_stud.rada_vtfc

 

 

 

 

Ключові слова: #Ми в медіа #Фотогалерея #Відеоматеріали  #Новини спорту