Пам’яті героїв Крут присвячується!

Пам’яті героїв Крут присвячується!
   864

       В читальній залі бібліотеки оформлено книжкову виставку  «В серцях людських не вмерли Крути», для студентів групи 2ОП1 була представлена презентація та огляд літератури. Для студентів 1РТ2 організовано екскурсію в Вінницьку центральну міську бібліотеку ім. Бевза з задоволенням та цікавим інтересом слухали розповіді директора Центру історії Вінниці Олександра Федоришена та дослідника-реконструктора доби УНР В'ячеслава Желіховського. В бою під Крутами приймали участь і вінниччани, серед них і Валентин Отамановський – історик, краєзнавець, дослідник, чиє ім'я носить вулиця нашого міста. Усі присутні пом'янули героїв Крут хвилиною мовчання. Вічна слава героям Крут!

        29 січня Україна відзначає День пам'яті героїв, що загинули під Крутами.

        У бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежної своєї Вітчизни. Потяги, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія тривожно сигналять... Немов будять нашу пам'ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів'ялий цвіт, юні романтики... В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка, це – символ нескореного духу нашої нації.

Крути стали початком нової доби в історії України. Бо саме вони засвідчили: власну державу треба захищати зі зброєю в руках. І саме та обставина, що мученицьку смерть в ім’я України прийняли її юні діти, робить цю подію такою болюче-нестерпною, що не піддається забуттю.