Бути щасливим щастям інших – ось справжнє щастя і земний ідеал кожного… М. І Пирогов.

Бути щасливим щастям інших –  ось справжнє щастя і земний ідеал кожного… М. І Пирогов.
   997

Велика честь випала на долю нашого рідного міста. Адже саме у південно-західній частині Вінниці у мальовничій садибі «Вишня» з 1861 по 1881 рік жив і працював видатний вчений, талановитий хірург і анатом, педагог і громадський діяч, засновник воєнно-польової хірургії  Микола Іванович Пирогов.

 Відкриття Пирогова ознаменували початок нової ери в історії медицини. Це він вперше застосував у медичній практиці гіпс та ефір. Досліди проводив на тваринах і на собі. Був віртуозним хірургом: камені з сечового міхура видаляв за півтори хвилини. Однак ніколи не хизувався цим. Великий лікар завжди залишався Людиною.

Навесні 1861 року, звільнений за прогресивні погляди з посади попечителя Київського навчального округу, М. І. Пирогов зі своєю родиною оселився в садибі Вишня. Тут у сільській глуші ним були написані останні праці з воєнно-польової хірургії, які стали класичними. Ним побудована перша на Поділлі сільська лікарня з операційною, відкрита аптека. Садиба Вишня стала відомою в найвіддаленіших куточках країни.

Улистопаді 2020 року виповнюється  210 років від дня народження Миколи Івановича.

Бібліотека коледжу з нагоди цієї дати підготувала виставку-портрет «Бути щасливим щастям інших…» М. І. Пирогов  та пропонує тематичний фільм  «Українці, що змінили світ» .

Запрошуємо до перегляду!