З рідним словом ми – український народ

З рідним словом ми – український народ
   302

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку, відзначають в Україні 9 листопада, згідно з Указом Президента України, починаючи з 1997 року. Встановлене свято на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ – зазнавала суттєвих утисків і заборон. Нині українська мова має державний статус, є твердинею українського народу й визначальною ознакою нації, скарбницею її культурних надбань, засобом спілкування та консолідації суспільства.

Мова – це неоціненний скарб, який ми повинні берегти, плекати і розумно збагачувати. Адже від життя мови залежить і життя народу: зникне мова – зникне народ.

Дата Дня української писемності та мови припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора Літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова.

З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику цінність рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім. Отож, вдосконалюймо знання своєї рідної мови, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців. 

З нагоди свята працівники бібліотеки підготували книжкову виставку «Книги – надбання усіх людських багатств..».

          Запрошуємо до перегляду!