Крути: крок у безсмертя

Крути: крок у безсмертя
   202

Щороку, 29 січня, вся Україна вшановує подвиг відважних героїв Крут. 106 років тому нескорені студенти ціною власного життя змінили хід історії і затвердили право українців на свою незалежність.

У 1918 році під час бою біля залізничної станції кілька сотень юнаків та чоловіків на декілька днів затримати просування більшовиків і їхній наступ на Київ. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священиків; військові, студенти, гімназисти. Хтось вже мав бойовий досвід, а хтось вперше взяв до рук зброю.

Доля молодої української держави вирішувалася тут і зараз…У цей час влада УНР розгромила вороже повстання на заводі “Арсенал”. А головне - в Бресті провела переговори щодо мирного договору з країнами Четверного союзу. Підписаний 9 лютого 1918 року документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги у боротьбі з російською агресією.

Героїчну і водночас трагічну сторінку історії - бій під Крутами пригадали і в нашому коледжі. У читальній залі бібліотекарі презентували книжкову виставку “Крути-наша слава, наша історія”. На експозиції представили підручники, довідники та фотокартки, присвячені тогочасним подіям.

Паралельно із цим в актовій залі зі студентами та викладачами ВТФК зустрілися представники “Музею Вінниці”. Олександр Федоришен, його директор та істоик, у деталях розповів слухачам про “бій за майбутнє”. Під завісу лекції охочі навіть змогли доторкнутися та розглянути стилізовані до епохи крутянців одяг, особисті речі та зброю.

Історія повторюється… Проведення паралелей між епохами наштовхнуло присутніх до роздумів: за понад сто років у нас незмінний ворог, а в нього - незмінні наміри підкорити свободолюбивий народ і незалежну Україну! Та попри все ми вистоїмо і виженемо російську навалу з нашої землі. У пам’ять про тих, хто поліг за спільну ідею…

Тримаємо зв’язок по всіх каналах: instagram_vtfc_collegefacebook та instagram_stud.rada_vtfc

 

Ключові слова: #Ми в медіа #Фотогалерея #Відеоматеріали  #Новини спорту